Fenkuł włoski 'Purpureum' (łac. Foeniculum vulgare)
Roślina o wszechstronnym zastosowaniu, sprawdzi się jako dodatek w kuchni, ale też fantastycznie prezentuję się na rabatach w ogrodzie. Dorasta do 80 cm wysokości a w czasie kwitnienia może osiągać nawet 150 - 200 cm. Łodygi cienkie, sztywne. Liście pierzaste, delikatne, o barwie brązowopurpurowej, o przyjemnym anyżowym zapachu. Kwiatostany pojawiają się w na przełomie lipca i sierpnia. Duże, baldachogrona o żółtawej barwie. Koper włoski jest rośliną miododajną.
Fenkuł włoski 'Purpureum' nie ma szczególnych wymagań uprawowych. Preferuje stanowisko słoneczne. Wymaga gleby bardzo zasobnej, próchnicznej, przewiewnej o odczynie zasadowym. Nie lubi suszy dlatego gleba powinna być stale wilgotna.
Fenkuł włoski jest ceniony za swoje właściwości antyoksydacyjne – między innymi rutyny, kwercetyny i fitoskładników – wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto fenkuł jest bardzo bogaty w witaminę C. Jedna roślina pokrywa w całości dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Koper włoski, jako bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego przyczynia się też do obniżenia poziomu cholesterolu. Ponadto roślina jest bogata w witaminę B1, kwas foliowy i potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo, magnez i kwas pantotenowy.