Jeżyna bezkolcowa 'Triple Crown'- krzew inaczej nazywany ożyną lub ostrężyną, z wyglądu przypomina malinę, natomiast pędy jeżyny są dłuższe, owoce najczęściej są ciemnofioletowe lub czarne. W tradycyjnej medycynie ludowej sok z jeżyn wykorzystywany był do wzmocnienia organizmu i zwalczenia drobnych infekcji (przeziębienia). Liście rośliny stosowano przeciwbiegunkowo, a wywar - przy stanach gorączkowych i grypie.
Odmiana 'Triple Crown' to amerykańska odmiana, której nazwa oznacza 'potrójna korona' nawiązuje ona do 3 wartości które posiada owa jeżyna smaku, produktywności i wigoru. Roślina o dużej sile wzrostu, która wytwarza grube proste bezkolcowe pędy. Owoce wydłużone, czarne , duże, dojrzewające pod koniec lipca początkiem sierpnia.
Jeżyna tej odmiany owocuje na pędach dwuletnich, dlatego potrzebuje specjalnego cięcia. Latem pędom jednorocznym obcinamy tylko wierzchołki aby pobudzić je do rozkrzewiania. Na wiosnę pęd główny skraca się do wysokości około 1,7 m, a pędy boczne do długości 30 – 40 cm. Po owocowaniu skracamy natomiast wszystkie pędy które dały plon , oraz takie które są słabe.
Jeżyna bezkolcowa 'Triple Crown' preferuje miejsca słoneczne do półcienistego, gleba umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna o odczynie pH od lekko kwaśnego do obojętnego.
Krzew wydaje obfity plon dlatego, wymaga zastosowania podpory, nie jest całkowicie mrozoodporny. Jeżyna bezkolcowa owocuje na pędach ubiegłorocznych, więc pędy muszą przezimować, dlatego też przed nadejściem mrozów zdejmujemy je z podpór i układamy na ziemi przykrywając gałęziami, słomą lub włókniną. Wiosną ponownie rozkładamy pędy na podporach