Krzew szybko rosnący, rozłożysty dorastający do 4 m wysokości (w naturalnych warunkach dorasta do 6 m wys.). Pędy wyniesione, brązowe, z czasem przewieszające się. Liście kaliny koralowej są duże osiągają nawet do 12 cm, nieregularnie ząbkowane, w sezonie letnim zielone, z widocznym żyłkowaniem, zachwycają jesienią gdy przebarwiają się na odcień czerwieni i żółci. Krzew rozpoczyna kwitnienie w maju. Kwiaty zebrane w płaskie baldachogrona, na obwodzie płonne, większe, bez pręcików i słupków, za to z dużymi, białymi płatkami, w środkowej części płodne, dużo mniejsze, z długimi pręcikami, zakończonymi pylnikami. Od sierpnia możemy podziwiać piękne, kuliste, błyszczące, czerwone owoce które utrzymują się przez całą zimę. Zwykle są ozdobą krzewu, ale czasami wykorzystuje się je też do celów kulinarnych. W postaci surowej są niejadalne, a nawet trujące, ale po przemrożeniu (24h) i odpowiednim przygotowaniu, nadają się na przetwory.
Kalina koralowa nie należy do roślin trudnych w uprawie, z pewnością poradzi sobie z nią każdy początkujący ogrodnik. Najlepszym stanowiskiem dla tego krzewu jest miejsce słoneczne, poradzi sobie również na stanowisku półcienistym, lecz kwitnienie nie będzie tak obfite. Preferuje gleby żyzne, próchnicze, lekko wilgotne o odczynie od lekko kwaśnego do obojętnego. Roślina jest odporna na zanieczyszczenia powietrza, i w pełni mrozoodporna. Bardzo dobrze znosi cięcie, ale najlepiej wykonywać je po przekwitnięciu krzewu.